Spieren opbouwen zonder dierlijke eiwitten te eten?

Is het mogelijk om spiermassa op te bouwen op een plantaardig dieet, of hebben fanatieke sporters al die kwark, kipfilet en eieren echt nodig om spieren op te bouwen?

De afgelopen decennia openden tal van sportscholen hun deuren. En de fitnessindustrie blijft groeien. Volgens cijfers van het CBS hadden in 2017 ruim 2,3 miljoen personen een sportschoolabonnement. Dat is 10 procent meer dan in 2015.

Al die aandacht voor (kracht)sport zorgt ook voor een wildgroei aan adviezen op het gebied van voeding. Want goede voeding draagt bij aan een gezond en sterk lichaam. En voor wie zich regelmatig uitleeft in de sportschool is de juiste voeding nóg belangrijker. Zo bevorderen eiwitten het herstel en de opbouw van spieren na een intensieve training.

 

 

Eiwitten bevorderen spierherstel

Volgens het Voedingscentrum hebben gezonde mensen met een actieve leefstijl per kilo lichaamsgewicht gemiddeld 0,8 gram eiwit per dag nodig. Bij intensief sporten kan dit oplopen tot ongeveer 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vaak dierlijke producten, vertelt Sander Kersten, hoogleraar Moleculaire Voedingswetenschap aan Wageningen University. Om die reden eten fanatieke sporters doorgaans veel vlees, vis, kwark en eieren.

Maar wat als je minder vlees wil eten of zelfs helemaal veganistisch wil leven? Kun je ook heel gespierd worden op een puur plantaardig dieet?

Ja, zegt Kersten, al zal diegene dan wel slimme keuzes moeten maken in wat hij of zij eet. Volgens Kersten wordt plantaardig eiwit namelijk minder makkelijk opgenomen in het lichaam, waardoor een deel via de ontlasting het lichaam weer verlaat. Daarnaast kan plantaardig eiwit in het algemeen wat moeilijker opgenomen worden in het lichaam. Er is dus méér plantaardig eiwit nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Lees hier verder.

Bron: nu.nl

Kermis Numansdorp

Kermis Numansdorp Vanaf woensdag 3 november t/m zaterdag 6 november is er een Kermis voor…

Bekijk