Wat is echografie?
Echografie is een beeldvormend onderzoek dat gebruikt wordt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten van bijvoorbeeld pezen, spieren botten en gewrichtsbanden. Het werkt met hoog-frequente geluidsgolven die je niet hoort.
Fysiotherapie en echografie?
De fysiotherapeut gebruikt echografie als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut namelijk snel en duidelijk bepalen wat je pijn veroorzaakt en waar die oorzaak zit. Door de echografie en het functieonderzoek kan de fysiotherapeut een goed behandelplan voor je blessure maken. Hierdoor ben je snel weer klachtenvrij!
Wanneer echografie?
De fysiotherapeut kan echografie gebruiken bij:
• Spierblessures
• Peesblessures (peesontsteking of scheur)
• Slijmbeursontstekingen
• Verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden
• Onderzoek naar cystes
• Verkalkingen
Hoe werkt echografie?
De fysiotherapeut gaat met een transducer met contactgel erop over het lichaamsdeel waar u de klachten ervaart. De golven worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel en weer opgevangen door de transducer.
De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate.
De transducer is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijswaarden. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels. De beelden kunnen vastgelegd en bewaard worden.
Het echografie-onderzoek duurt maximaal een half uur. Het doet in principe geen pijn (soms kan het wat drukpijn geven) en is niet schadelijk voor je lichaam.
De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op maat opstellen.
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die echografie onderzoek u kan bieden? Neem dan gerust contact op met Freddy Gomes